středa 10. listopadu 2010

Ovzduší v Hanoji je v poslední době obzvlášť husté. Na podzim tu skoro neprší, takže smog a prach ze staveb se drží ve vzduchu. K tomu je třeba připočítat neustálé pálení všeho možného - od slámy po odpadky. Jedna taková odpadková hora (na fotce je jen ubohý zbytek) již druhým týdnem doutná zhruba 20m od naší koleje. Krom organického odpadu je v ní hafo polystyrenu a dalších plastů.
Raději si ani nepředstavuji, co za zplodiny vzniká při spalování takových věcí za nízkých teplot. Vietnamci nevypadají, že by je kouř halící okolí nějak vzrušoval, a v klidu hrají fotbal na přilehlém dvorku. My se snažíme příliš neotvírat dveře a nevětrat. Také mám podezření, že úporný kašel, který mě sužuje od té doby, co jsem byla nemocná, je způsoben mimo jiné kvalitou zdejšího ovzduší. Nejprve jsem zobala jeden ze tří druhů prášků, které mi na kašel dali v lékárně, ale moc to nefungovalo. V neděli jsem se rozhodla, že zkusím vietnamský sirup proti kašli, který mi doporučila jedna kamarádka. Chutná jako tekutá tygří mast s medem a podle příbalové informace (jejíž obrázkovou část pro ilustraci přikládám) funguje úplně na všechny druhy kašle - od kašle při chřipce a nachlazení, přes kašel při alergii na počasí (sic!), po kašel způsobený nadměrnou konzumací alkoholu, kouřením a zpíváním karaoke.

1 komentář:

Tereza Mašková řekl(a)...

ahoj, ten příbalovej leták je bezva, tak snad ten sirup zabere a smog poleví. pražskej podzimní vzduch neni teda taky nic moc... pa, t.