neděle 10. října 2010

Tisícileté výročí Hanoje

Dnes vrcholí desetidenní oslavy tisíciletého výročí založení Hanoje. Na oslavy jsem původně byla celkem zvědavá, ale celé se to zvrhlo v naprosté šílenství. Vietnam údajně na oslavy vydal 63 milionů dolarů. Již několik dní je centrum Hanoje plné lidí, některé ulice jsou uzavřené, autobusy skoro nejezdí, xeomy jsou předražené a navíc jsou u nás v ulici zavřené všechny stánky (aby byly ulice hezčí a slavnostnější?). Dokonce byly jeden den přes noc zavřené brány do areálů kolejí, takže jsme musely v půl jedné přelézat plot. U druhé brány nám naštěstí vrátní otevřeli. Teď už naštěstí zas bývá otevřeno. A taky nás ve čtvrtek nahnali na něco, o čem jsme si původně myslely, že to bude kulturní program o Hanoji, a nakonec se z toho vyklubalo vyhlašování jakýchsi cen. Bylo to tříhodinové a trapné a ve skutečnosti šlo o to, aby v publiku byli cizinci, ktere si televize natočí a celá akce tím dostane mezinárodní rozměr. Nejlepší je, že nám za to škola zaplatila 50 tisíc dongů (50 Kč). No zkrátka, oslavy jsou pro nás především velkým znepříjemněním života. Ale Vietnamci si to očividně užívají- všichni nosí trička a čelenky I love Hanoi, fotí se u jezera a sledují přehlídky a projevy. A to i přes to, že organizace oslav je opravdu mizerná. Dokonce tu před pár dny vybuchl sklad pyrotechniky, což se vietnamská vláda snažila ututlat a asi by se jí to i povedlo, kdyby při neštěstí neumřeli i 4 Singapuřané.


Největší vojenská přehlídka byla dnes ráno. Kvanta lidí se přijely podívat z venkova, kdekdo strávil noc na ulici a lezl kamkoliv, aby měl dobrý výhled.

Další fotky a video:
http://vnexpress.net/GL/Xa-hoi/2010/10/3BA216C8/
http://vnexpress.net/GL/Xa-hoi/2010/10/3BA2169B/page_4.asp

Jo a také se údajně dnes ráno vynořila prastará posvátná želva z jezera Navráceného meče, což je velmi dobré znamení. Na internetu se objevily její fotky, ale byla by to opravdu velká náhoda, protože se vynořuje jen málokdy. Skoro mám podezření, že jde o nějakou loutku želvy, která má lid přesvědčit, že je zde vše v největším pořádku.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

ta přehlídka je skvělá, taky bych na nějakej ten stromek vylezl, abych líp viděl..