sobota 1. listopadu 2008

Potopa


V severním Vietnamu jsou právě nejhorší potopy za posledních 30 let. Vlastně jsem si toho zezačátku ani nevšimla. Prostě ve čtvrtek po poledni začalo pršet a nějak nepřestávalo. Tedy nebyl to obyčejný déšť. Představte si největší letní lijavec, co jste kdy zažili, a nechte ho trvat 24 hodin v kuse. V pátek ráno už jsme na dvoře měli 20 čísel vody a dokonce tu plavaly ryby. Nevím jak se sem dostaly, snad je sem kanálem zanesl proud z některého z početných jezer. Každopádně je už buď někdo ulovil, nebo se o ně postaraly krysy. Od pátku střídavě leje a prší, až dnes odpoledne na pár hodin přestalo, tak jsme se byly s holkama projit po okolí. Musely jsme se chvílema skoro po kolena brodit ve vodě. Ale aspoň jsem udělala pár fotek. Teď už zas prší a pršet má ještě dva dny. Podle vietnamských novin, které jsem četla dnes ráno, jsou některé části Hanoje 2 metry pod vodou a většina je aspoň trochu zaplavená. Už jsou hlášené oběti na životech, více než 20 lidí. Naše čtvrť je naštěstí položená relativně vysoko, takže se tu voda nedrží a my jsme v bezpečí.

Náš dvůr pod vodou

Ja zajímavé sledovat, jak situaci prožívají místní. Nikdo tu na první pohled nevypadá nějak vzrušeně. Ulice jsou sice prázdnější než normálně, ale část pouličních prodavačů zůstává na svých místech pod improvizovanými přístřešky i v dešti. Ceny ovoce a zeleniny na trhu jsou třikrát vyšší a v malých obchodech v sousedství došel chleba. Noviny jsou plné příběhů ze života. Tak třeba pan Thang v pátek ráno nachytal na ulici Chùa Láng celá dvě kila ryb! Ryby, zanesené sem proudem, uvízly v jakési prohlubni a byla hračka je nachytat. Automechanici si zas mnou ruce, mají práce nad hlavu. Motorku tu má snad každý a mnoho strojů bylo vodou poškozeno. Jediný, na kom je vidět nějaké pohnutí, jsou naši vietnamští kamarádi. Ti tedy ale začali být smutní hned jak začalo pršet. Prý jsou smutní vždy když prší. Nejdřív mi to přišlo podivné, ale pak jsem si uvědomila, že Vietnamce tu povodně splachují už pár tisíc let. Voda je tu nejdůležitější a zároveň nejničivější element.

Trocha vody





4 komentáře:

pseudointelektualka řekl(a)...

co to je za ryby? říční? mořské? odkud? jsou něco jako ten lachtan nebo medvěd nebo co to bylo z pražské zoo?

pseudointelektualka řekl(a)...

(to s tím lachtanem/medvědem bylo samozřejmě moc smutný, nechci to zlehčovat!)

Bára řekl(a)...

no jsou to vesměs tilapie, což jsou sice původně mořské ryby, ale chované ve sladkých vodách. teda nechápu, jak se to chovatelům povedlo, ale říkají to internety:-D tilapie se tu běžně chovaj, takže stačilo, aby přetekly jezera a rybníky, a už to bylo

vob řekl(a)...

Ahoj, priletim do Hanoje v sobotu 15. listopadu (a pak pokračuju dál do Laosu). A tak me zajima, jak dramaticky to je s tou velkou vodou. Ceske noviny to lici dost dramaticky - a to jak v Hanoji, tak ve zbytku zeme? Je to tak?Dekuju.